AKHİSAR KULİS HABER

TCMB BEKLENTİLERİNİ AÇIKLADI: FAİZ, DOLAR VE ENFLASYON NE OLUR?

Merkez Bankası, yıl sonuna ilişkin dolar, faiz ve enflasyon beklentilerini açıkladı. Üç kritik veri için de tahminler düşürüldü.

TCMB BEKLENTİLERİNİ AÇIKLADI: FAİZ, DOLAR VE ENFLASYON NE OLUR?
22 Temmuz 2024 - 14:36

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayımladı. Ankette yıl sonuna ilişkin beklentiler aşağı yönlü revize edildi.

Piyasa Katılımcıları Anketi, reel sektör ve finansal sektör temsilcilerinden oluşan 65 katılımcı tarafından yanıtlandı ve sonuçlar katılımcıların yanıtları toplulaştırılarak değerlendirildi.

ENFLASYON BEKLENTİSİ AZALDI

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi anket döneminde yüzde 42,95 oldu. TCMB’nin Haziran anketinde yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 43,52 idi.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 31,79 iken, bu anket döneminde yüzde 30,02 olarak kaydedildi. 24 ay sonrası enflasyon beklentisi ise aynı anket dönemlerinde yüzde 19,32’ye çekildi. Önceki tahmin yüzde 20,33’tü.

Bu arada açıklanan son resmi veri, Haziran’da enflasyonun yüzde 71,60 olduğunu göstermişti.

FAİZ BEKLENTİSİ HAFİFÇE GERİLEDİ

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi yüzde 50,30’ye düştü. Önceki beklenti yüzde 50,77 idi.

TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi temmuz anketinde de yüzde 50,00 oldu.

DOLAR İÇİN YIL SONU TAHMİNİ DÜŞTÜ

Merkez Bankası anketinde dolar tahmini de aşağı yönde revize edildi.

Buna göre katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi, 37,37 TL oldu. Önceki anket döneminde beklenti 37,75 TL idi.

12 ay sonrası dolar kuru beklentisi ise bir önceki anket dönemindeki 41,41 TL’den 41,52 TL’ye indi.

BÜYÜME BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

Dolar, faiz ve enflasyon tahminleri düşürülürken GSYİH büyüme beklentisi yükseltildi. Katılımcıların GSYH 2024 yılı büyüme beklentisi, yüzde 3,3’ten yüzde 3,4’e yukarı yönlü değiştirildi.

GSYH 2025 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket dönemindeki yüzde 3,7’den yüzde 3,6’ya çekildi.

EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır. Akhisar Kulis Haber Sitesinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video,vb.) kaynak gösterilmeksizin kullanılamaz.